15-05-2013 / Ayman van Bregt

Aandachtspunten om de perfecte tweet te schrijvenZakelijke gebruikers van Twitter zien bij voorkeur dat iedere verzonden tweet een groot bereik krijgt doordat veel mensen een tweet gaan delen (retweeten). Hoewel deze wens waarschijnlijk nooit in vervulling zal gaan, zijn er wel een aantal basisregels die  toegepast kunnen worden bij het schrijven van tweets. @GerryMoran van de website MarketingThink.com deelde onderstaande aandachtspunten voor het schrijven van de ‘perfecte tweet’ in de infographic ‘How to build the perfect tweet‘.

Aandachtspunten voor de ‘perfecte tweet’

De opbouw van een ‘perfecte tweet’ bestaat uit drie onderdelen: het bericht (tekst van een tweet), de link (url) en de witruimte (voor retweets). De belangrijkste aandachtspunten uit onderstaande infographic staan hieronder per onderdeel op een rij:

Tweet tekst

  • Zorg dat de tweet tekst maximaal 120 karakters heeft;
  • Zorg voor een goede call-to-action die lezers aanspoort om een handeling te verrichten na het lezen;
  • Gebruik (maximaal 2 – 3) hashtags om ook Twitteraars te bereiken die het Twitter-account nog niet volgen;
  • Geef bij het delen van andermans berichten of nieuws duidelijk de bron aan door middel van een mention (@gebruikersnaam) of een retweet.

Link

  • Zorg bij het plaatsen van een link dat gebruik is gemaakt van een url-verkorter (maximaal 20 karakters). Uit onderzoek blijkt dat de url-verkorter bit.ly het leidt tot de meeste ‘retweets’ op Twitter.

Witruimte

  • De witruimte is van belang om ruimte (ongeveer 20 karakters) over te laten voor andere Twitter gebruikers om het bericht te delen (retweets) met hun volgers. Met deze witruimte kunnen ze zelf ook nog korte teksten toevoegen waarom ze bijvoorbeeld een tweet delen.

 

Infographic: How to build the perfect tweet

Onderstaande infographic beschrijft de aandachtspunten voor het schrijven van de ‘perfecte tweet’. Door deze bijvoorbeeld uit te printen en bij je werkplek op te hangen kun je kritisch blijven kijken naar de content die je op Twitter deelt.

De perfecte tweet schrijven

Tips voor het optimaliseren van tweets en Twitter activiteiten

De Nederlandse Social Media Academie schrijft met regelmaat artikelen om Twitter activiteiten te verbeteren en tweets te optimaliseren. De onderstaande, recent verschenen, artikelen kunnen helpen bij het optimaliseren van tweets en het verbeteren van Twitter activiteiten.