09-05-2013 / Martijn Baten

LinkedIn logo

Een LinkedIn profiel hoeft niet alleen een online CV te zijn, maar kan veel meer zijn dan dat alleen. Met een profiel op het grootste online sociale netwerk voor professionals kun je op verschillende manieren je professionele identiteit laten zien. Er zijn veel aandachtspunten te benoemen om je profiel op LinkedIn te optimaliseren. Aan de hand van een infographic gemaakt door Social@Ogilvy worden hieronder vijf aandachtspunten gegeven om te werken aan, zoals Ogilvy dit noemt, een ‘onweerstaanbaar’ LinkedIn profiel.

Beter gevonden worden op LinkedIn

1. Gebruik trefwoorden in je LinkedIn profiel

In 2012 zijn er meer dan 5,3 miljard zoekopdrachten uitgevoerd in de zoekmachine op LinkedIn. Om goed zichtbaar te zijn tussen zoekresultaten is het optimaliseren van je profiel erg zinvol. Één van de manieren om dit te doen is door goed gekozen trefwoorden op je profiel te gebruiken waarvan je verwacht dat andere LinkedIn gebruikers daar op zullen zoeken. In het artikel ‘13 SEO tips voor betere vindbaarheid op LinkedIn‘ staan tal van handige tips om de vindbaarheid van je profiel te verbeteren. Naast relevante trefwoorden dragen jouw expertises (LinkedIn Skills) en de aanbevelingen van anderen over jouw expertises (LinkedIn Endorsements) bij aan een goede zichtbaarheid. In de onderstaande LinkedIn-video worden tips door LinkedIn gegeven om effectief om te gaan met LinkedIn Skills en Endorsements:
 

 

2. Hoe wil je op LinkedIn gezien worden?

Voor het optimaliseren van je LinkedIn profiel is het goed om na te denken hoe je gezien wilt worden en wat je onderscheidend maakt ten opzichte van anderen (positionering). Wil je gezien worden als een leider, expert of ‘werkbij’? Wees er van bewust dat de informatie op je profiel in overeenstemming is met het totaalplaatje wat een LinkedIn profiel uitstraalt. Let hierbij in het bijzonder op bij de samenhang tussen de volgende elementen op je profiel:

– Headline
– Professional tagline
– Samenvatting

In de onderstaande LinkedIn-video worden tips door LinkedIn gegeven voor een aantrekkelijk LinkedIn profiel:
 

 

3. Laat je professionele ontwikkeling zien aan de hand van een verhaal

Door je professionele ontwikkeling en vaardigheden te communiceren in verhaalvorm is het gemakkelijker voor een LinkedIn gebruiker om dit te lezen en te onthouden. Vertel bijvoorbeeld verhalend hoe je van punt A naar punt B bent gekomen en welke vaardigheden je hierbij hebt ingezet, geleerd en ontwikkeld.

LinkedIn Heatmap4. Gebruik een professionele profielfoto

Een professionele profielfoto op LinkedIn geeft mensen die je profiel bezoeken een belangrijke eerste indruk en beïnvloed de mening van de bezoeker. Uit onderzoek blijkt dat profielfoto’s vaak als eerste op een LinkedIn profiel worden bekeken. Daarnaast helpt een goede profielfoto bij het managen van je online reputatie. In het artikel ‘Je reputatie online managen met behulp van een profielfoto‘ kun je meer lezen over het belang van een goede profielfoto.

5. Gebruik een publieke LinkedIn URL

URL LinkedIn profielDe link naar een LinkedIn profiel bestaat standaard uit een reeks letters en cijfers. Het is voor LinkedIn gebruikers lastig om deze URL te onthouden als ze het profiel rechtstreeks willen bezoeken. Ook bij het verwijzen naar het LinkedIn profiel in bijvoorbeeld een sollicitatiebrief of op een visitekaartje, komt het de professionaliteit ten goede als dit een korte en duidelijke URL is. In het artikel ‘De link van een LinkedIn profiel aanpassen in 4 stappen‘ wordt stapsgewijs uitgelegd hoe je de publieke URL van een LinkedIn profiel kunt aanpassen.

Infographic van Social@Ogilvy: 5 Ways To Make Your LinkedIn Profile Irresistible

Hieronder is de infographic van Social@Ogilvy met vijf aandachtspunten voor een onweerstaanbaar LinkedIn profiel weergegeven:

LinkedIn profiel infographic

Meer leren over een profiel op LinkedIn?

De Nederlandse Social Media Academie heeft een gratis whitepaper geschreven met 10 tips voor het netwerken met een profiel op LinkedIn. Dit zijn praktische en handige tips die bijdragen aan het zo effectief mogelijk gebruik maken van de kracht van LinkedIn. Je kunt de whitepaper gratis downloaden op deze pagina.